Hiiren rullan suunnan vaihto Ubuntussa

Kun viimevuodet on tultu oltua enemmänkin Mac-käyttäjä, niin olenpa jo niin tottunut MacBook Pron kosketuslevyn vieritykseen (joka toimii kuten tableteissa), että ulkoiseen hiireen taas töihin paluun jälkeen pitkästä aikaa koskettuani piti niin työ-Ubuntusta kuin työ-Windowssistakin kääntää hiiren rulla toimimaan “oikein päin”, eli vierittämään itse sisältöä eikä vierityspalkkia (kuten nuo suunnat voi mentaalisesti tulkita).

Ubuntussa tuon muutoksen teko on itse asiassa mukavan helppoa – se onnistuu copypasteamalla alla oleva koodi Ubuntun komentoriville (eli Terminal-ikkunaan), painamalla enter, ja loggaamalla ulos ja takaisin sisään.

echo "pointer = 1 2 3 5 4 6 7 8 9 10 11 12" >~/.Xmodmap

Eli ei kovin iso muutos – vain numerot 5 ja 4 ovat vaihtaneet paikkaa.

Sen sijaan Windowssissa tuo on isompi ja hankalampi operaatio, joka vaatii mm. rekistereiden puukotusta, ja se lieneekin oman arkittelinsa arvoinen kommervenkki – ihan mahdollista kyllä tehdä, mutta ei läheskään yhtä suoraviivaista.

Brief in English: Changing the direction of scrolling of the mouse wheel in Ubuntu is quite easy – just copypaste the code presented above to Ubuntu’s terminal window, log out and log back in. It’s as easy as that.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*