Vanhan Raspbian Jessien päivitys

Tulipa havaittua että tietyt reunaehdot täyttävissä tilanteissa vanhalla – ainakin 2016 alkupuolen imageen pohjautuvilla – Raspbian Jessie Lite -asennuksilla olevat Raspberry 3 -koneet sekoavat jos niihin ajaa normaalit apt update ja apt -y upgrade -‍komennot (päivityksen ja rebootin jälkeen Raspberry ei enää edes boottaa vaan jää sateenkaariruutuun jumiin). Pitkällisen googlaamisen jälkeen syyksi näytti selviävän tietyt Kingstonin SD-muistikortit joissa nähtävästi olisi häikkää korttien erase-komentojen toteutuksessa. Ongelmaan on patchi uudemmissa Raspberry-kerneleissä, mutta mitenkäs patchin saa käyttöön kätevimmin sellaisiin koneisiin missä sitä ei vielä ollut?

Kannattaa ensin katsoa mikä kernelversio on ajossa:

uname -a

Kiinnostavaa tuossa vastauksessa on se 4.jotain.jotain -tieto.

Sitten haetaan repot ajantasalle ja päivitetään kerneli ja bootloaderi:

$ sudo apt update
$ sudo apt install -y raspberrypi-bootloader raspberrypi-kernel
$ sudo reboot now

Tämän jälkeen voi ajaa ylimmän uname -a -komennon uusiksi ja todentaa että kerneli päivittyi uuteen (versionumero on isompi ja päiväys uudempi).

Tämän jälkeen Raspin voi päivittää muiden softien osalta normaalisti:

$ sudo apt -y upgrade

Ylläolevien toimenpiteiden jälkeen kernelikin päivittyy jatkossa normaalien update/upgrade -ajojen myötä. Ongelma ratkaistu kätevästi etänä, eikä tarvitse mennä fyysisesti raspin luokse viemää uutta käyttistä kortilla kun vanha pamahti päivityksen myötä.

ps. ylläolevan voi kätevästi ajella vaikka ansiblella, mutta jos aiot ajaa tätä isommalle erää laitteita niin TESTAA ensin turvallisissa olosuhteissa ja aja tuotantoonkin aluksi VAIN YHDELLE (fyysisesti saavutettavissa olevalle laitteelle) ennen pamauttamista isompaan jakeluun. En ota vastuuta mistään jos näitäkin ohjeita käyttäen saa jotain jumiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*