HD-videoneuvottelua ilmaiseksi pilvestä

Ciscon Beta-tasoisena pilvipalveluna tarjoama Jabber Video for Telepresence mahdollistaa jopa HD-tasoisen (720p kuva ja AAC-ääni) videoneuvottelun PC- tai Mac-koneelta ilmaisohjelmistolla. Yhteyksiä voi soittaa niin toiselle Jabberin käyttäjälle, kuin ihan aitoihin videoneuvottelulaitteisiin tai -siltoihinkin. Datajaon (pc-kuvan) vastaanotto onnistuu hienosti, samoin kuin lähetys omalta koneelta. Lisäksi clientti tunneloi yhteyden Ciscon pilveen, joten tavallisimmista palomuureista tai NAT-muunnoksista ei ole esteeksi (tosin ihan Skypen tasoiseen palomuuriluikerteluun ohjelmistokaan ei pysty). Liian hyvää ollakseen totta?

Kuvan voi klikata tarkaksi, niin näkyy että kyseessä on 720p yhteys.
Etäpään osoite blurrattu tietosuojasyistä.

Jabber Video for Telepresence on käytännössä Ciscon viime vuonna ostaman Tandbergin uudelleenbrändätty Tandberg Movi -ohjelmisto nyt pilvipalveluksi muutettuna. Uutta tässä palvelussa moniin vastaaviin verrattuna on se, että palvelua ei enää ole sidottu tiettyyn serverirautaan tai suljettuun protokollaan, vaan ilmaisversiollakin voi ottaa yhteyksiä mihin tahansa standardeja tukevaan videoneuvottelulaitteeseen tai -palveluun.

Koukkuna tässä on se, että ilmaispalvelua käytettäessä soitot pelkän IP-numeron perusteella eivät onnistu. Tämä tosin on kutistuva ongema, sillä ilmaisversio tukee H323-URI:lla soitettavia puheluita – eli niitä sähköpostiosoitteen näköisiä videoneuvotteluosoitteita, ja tämä tekniikka yleistyy kovaa vauhtia; mm. HY:ssä se on juuri otettu käyttöön.

Muita ohjelmiston ominaisuuksia ovat mm. DTMF-äänet siltakokouksiin kirjautumisiin, etäkameraohjaus, ja muut videoneuvottelun perusvälineet kuten oman kuvan ja äänen mykistys jne. Myös asetusten tekeminen on helppoa, ja kuva- ja äänilähteitä voi vaihtaa myös lennosta. Ohjelmisto vaatii etenkin huipputasoja (1.3Mbps kaistannopeus, 720p kuvaa sisään ja ulos) käytettäessä melkoista vääntöä käytetävältä pc:ltä. Myös hyllystä löytynyt Tandbergin PrecisionCam USB -kamera toimii hienosti softan kanssa – kun kamera huolehtii kuvan pakkaamisesta, niin HD-kuva näyttää hienolle ja konetehoja säästyy.

Yhteenvetona – kokeilemisen arvoinen väline, joka soveltuu hyvin haluttaessa ottaa aitoja videoneuvotteluyhteyksiä videneuvottelulaitteisiin tai -siltaan. Myös softakäyttäjien väliset puhelut onnistuvat ja ainakin toistaiseksi kuvan- ja äänenlaatu peittoaa Skypenkin hienosti (tosin vaatii kaistalta ja koneelta hyvää tasoa). Linux- ja tablettikäyttäjien tarpeisiin tämä beta-versio ei vielä tarjoa ratkaisua (versioita kai tuloillaan ainakin iPadille), mutta Windows ja Mac-käyttäjille se avaa aivan uusia laatutasoja videoneuvotteluun osallistumiselle ilman kalliiden kaupallisten ohjelmistojen hankkimista.

One thought on “HD-videoneuvottelua ilmaiseksi pilvestä

  1. Jabber Video toimi hyvin monta vuotta (tuota itse mm. läppärillä neuvotteluihin usein käytin), mutta tuote ei ikinä poistunut beta-vaiheesta ja vihdoin tässä keväällä 2015 Cisco tiedotti ajavansa palvelun alas 16.5.2015. Harmi sinänsä, sillä muita ilmaisia ja hyvään laatuun (HD, tuplakuvavirrat ym) kykeneviä standardin mukaisia neuvottelusoftia ei ainakaan itsellä ole tällä hetkellä tiedossa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*