Hiiren rullan suunnan vaihto Ubuntussa

Kun viimevuodet on tultu oltua enemmänkin Mac-käyttäjä, niin olenpa jo niin tottunut MacBook Pron kosketuslevyn vieritykseen (joka toimii kuten tableteissa), että ulkoiseen hiireen taas töihin paluun jälkeen pitkästä aikaa koskettuani piti niin työ-Ubuntusta kuin työ-Windowssistakin kääntää hiiren rulla toimimaan “oikein päin”, eli vierittämään itse sisältöä eikä vierityspalkkia (kuten nuo suunnat voi mentaalisesti tulkita).

Ubuntussa tuon muutoksen teko on itse asiassa mukavan helppoa – se onnistuu copypasteamalla alla oleva koodi Ubuntun komentoriville (eli Terminal-ikkunaan), painamalla enter, ja loggaamalla ulos ja takaisin sisään.

echo "pointer = 1 2 3 5 4 6 7 8 9 10 11 12" >~/.Xmodmap

Eli ei kovin iso muutos – vain numerot 5 ja 4 ovat vaihtaneet paikkaa.

Sen sijaan Windowssissa tuo on isompi ja hankalampi operaatio, joka vaatii mm. rekistereiden puukotusta, ja se lieneekin oman arkittelinsa arvoinen kommervenkki – ihan mahdollista kyllä tehdä, mutta ei läheskään yhtä suoraviivaista.

Brief in English: Changing the direction of scrolling of the mouse wheel in Ubuntu is quite easy – just copypaste the code presented above to Ubuntu’s terminal window, log out and log back in. It’s as easy as that.

Paluu sorvin ääreen

Parin vuoden opinitovapaa on nyt käytetty loppuun, ja paluu toimistolle on tapahtunut. Näinpä koetan pitkästä aikaa blogiakin herätellä taas henkiin, ja kertoilla niin uusia kuin reissunkin aikana koettuja juttuja. Alustava tavoite voisi olla ainakin yksi postaus kuussa, katsotaan sitten miten tuo tavoite onnistuu…