15.10.2005

Aikakone www:n historiaan

15.10.2005 klo 13:02 | Löytöjä

Yksi webin ikävistä puolista on se, että joskus webissä ollut tieto voikin yhtäkkiä syystä tai toisesta poistua ikuisiksi ajoiksi. The Internet Archive on hieno yritys yrittää säilyttää kuva netin nykyisyydestä jälkipolville aikana, jota on joskus luonnehdittu digitaaliajan pimeäksi keskiajaksi.

Järjestelmää käyttäen pääsee myös selailemaan eri ikäisiä versioita tutuistakin sivustoista - kirjoittamalla vain www-osoite laatikkoon ja painamalla 'take me back' nappulaa - ja välillä tuo voi olla melkoisenkin huvittavaa. (Suosittelen kokeilemaan mm. isojen yritysten tai organisaatioiden tunnuksilla).

Archivella löytyy esimerkiksi "Finnet-yhtiöihin kuuluvan Helsingin Puhelin Oy:n" -sivut, jonka "Helsinki Arena 2000" sivustolta löytyi hienoja tulevaisuudekuvitelmia - tosin jälkiviisaasti kommentoiden monin osin kymmenisen vuotta aikaansa edellä. Emeritusprofessori Osmo A. Wiion tulevaisuuden ennustamisen lain mukaisesti usein "lähitulevaisuus yliarvioidaan ja kaukainen tulevaisuus aliarvioidaan", eikä tämä projekti nähtävästi ollut poikkeus. Arenan perillinen näkyy löytyvän http://www.virtualhelsinki.net osoitteen takaa, tosin päivitys taitaa pysähtyneen vuoteen 2001. Toivottavasti kaikki 3d-mallinnukset ovat kuitenkin jossain tallessa, sillä nyt niille alkaisi vähitellen löytyä käyttöä vaikkapa Google Earthissa.

Kommentit

  1. Antti Auer 14.3.2008 klo 09.34 | #

    Tiettäkö aikakone tai joku muu, miltä vuodelta nuo sivut ovat? Pitäisi muistella milloin HPY:n Picturetel tuli taloon. Mutta kun ei muista..

  2. Sami A. 20.3.2008 klo 08.57 | #

    Hei, Näkyvätpä nuo ylläolevat linkit olevan 06.11.1996 päiväyksellä arkistoituja. Arkistosta löytyy yhteensä 21 eri versiota HPY:n sivustosta väliltä 96-2001, kts: http://web.archive.org/web/*/http://www.hpy.fi

    Taisi tuon ajan Picturetel olla melkoisen arvokas laite? :)

Kommentoi

Erota kappaleet kahdella rivinvaihdolla. Ei HTML-merkkausta.

Viesti

Nimi

Kotisivu

Sähköposti

Edit