9.2.2006

Sainpa tässä pari päivää sitten kaimalta postissa kahden levyn ubuntu cd-setin, jossa toinen toimii live-cd:nä (voi käynnistää cd-asemasta käynnistyvän koneen suoraan linuxiin asentamatta siihen mitään), ja toinen asennusversiona. Ensikokemukset molemmista vaikuttavat erittäin positiivisilta.

Live-cd pyörähti kokeillussa koneessa hienosti käyntiin, ja tuntui löytävän ainakin tavalliset lisälaitteet sekä näytön asetukset hienosti kohdalleen. Tätä pitäisi joskus kokeilla tarkemmin ja monipuolisemmin, mutta toimivimmalle vaikuttanut live-versio, mitä olen tähän asti käyttänyt. Saisikohan tuon asennettua boottaavaksi usbi-tikulta?

Itse asennus-cd:n laitoin kotikoneeseen muutamaa tuntia sitten (vanha kovalevy Windowsseineen oli leikannut kiinni joskus alkusyksystä, ja nyt sain vihdoin hankittua uuden tilalle), ja mitäpä sitä heti wintoosia siihen laittamaan, kerran Linuxiakin oli tarjolla :D Asennus pärähti näppärästi etenemään, löysi heti mm. usb-näppiksen ja -hiiren, sekä lanin päässä olevan adsl-modeemin kautta nettiin, levyjaot sujuivat näppärästi ja asennus raksutteli itsensä nopsaan ja inhimillisesti läpi (ei kysellyt mitään mahdottomia).

Ensimäisen kovalevyltä suoritetun käynnistyksen ja sisäänkirjautumisen jälkeen auto update (vai millähän termillä se tässä olikaan) nouti vielä päivitykset oletussoftista näppärästi, ja sittenhän kone oli samantien käyttövalmis. Softia löytyi suoraan mm. Firefox, OpenOffice, GIMP, Totem movie player, jne. Webiin pääsi surffaamaan saman tien ilman kummempia ihmettelyjä.

Pienen googlaamisen jälkeen löysin System menun Administration kohdasta löytyvän Synaptic Package Managerin, jonka avulla pääsikin kiinni softan ihmemaahan; tuoltahan on löytynyt toistaiseksi kaikki, mitä olen etsinyt aina Apache 2:sta ja OpenSSH:sta aina VLC Playeriin ja ddclienttiin asti, näkyipä OpenVPN:kin tuolla majailevan.

Hämmästyttävintä on ollut uusien softien asentelu. Pari klikkausta (nimittäin Mark for installation ja sitten Apply), ja softat ovat asentuneet kuin heittämällä, ja olleet päällä ja käytettävissä siitä lähtien. Tajutonta, ei tämä ole enää yhtään samaa säätämistä, kuin viime vuosituhannella milloin ensimmäistä kertaa Linuxia kotiin virittelin. Ja tämä distrohan on vieläpä Debian-pohjainen...

Eli erittäin positiivinen kokemus ainakin tähän asti, kaikenlainen asentelu ja virittely on jopa helpompaa kuin winkkarissa, ja oletusasennus itsessään on peruskäyttöön riittävä ja vaikuttaa vieläpä hyvin viritellylle (tarpeettomat palvelut ja portit ovat oletuksena kiinni). Ei voi kun lämpimästi suositella kokeilemaan!

Kommentit

 1. Eläkevaari 19.4.2007 klo 22.12 | #

  Minullapa Ubuntu ei käynnisty graafiseen tilaan. Käynnistettäessä pitää painaa esc:ää ja käynnistää vikasietotilassa. Sitten komennolla startx saan graafisen työpöydän näkyviin.

  Suljettaessa se menee tekstitilaan, josta komennolla shutdown now -h saan sen suljettua. Aika hankalaa, kukaan ei ole keksinyt ratkaisua.

 2. Sami A. 4.5.2007 klo 09.59 | #

  Ikävämpi juttu, tuollainen heti vie pohjaa siltä helppokäyttöisyydeltä, mitä tuli mainostettua. Ensimmäisenä ehdottaisin uuden Ubuntu-version kokeilemista - n. viikko sitten tullut 7.04 versio (Feisty) sisältää taas pinon uusia ajureita parantaen laitetukea, ja ajuriongelmallehan tuo graafisen tilan käynnistymättömyys kuullostaa.

  Päivitysohjeita löytyy ainakin sivulta: http://www.ubuntu.com/getubuntu/upgrading

  Toivottavasti tuo auttaa eteenpäin. Toisaalta, jos käytät jo uusinta versiota, ja video-korttiongelma jatkuu, niin yksi ratkaisuehdoitus on ainakin sivulla: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=414194

 3. Sami A. 26.3.2008 klo 20.12 | #

  Pitäisi joskus kirjoittaa kokonaan uusi teksti Ubuntusta (tai pikemminkin monta) - viimeisten parin vuoden aikana Ubuntuja on tullut asenneltua niin kotiin kuin eri työpaikoillekin pöytäkoneisiin ja servereihin, ja viriteltyä vaikki mihin kykeneväksi. Erittäin mukava vekotin, ja nykyisellään tullee Ubuntua käytettyä ellei jotain Windows-pakkoa ohjelmistoista tai muusta riippuen ole päällä. Ei voi kun suositella :)

Kommentoi

Erota kappaleet kahdella rivinvaihdolla. Ei HTML-merkkausta.

Viesti

Nimi

Kotisivu

Sähköposti

Edit