7.3.2008

CeBIT 08

7.3.2008 klo 10:54 | Löytöjä Videoneuvottelu

Sainpa tammikuussa gradun viimeistelyn kanssa tuskaillessa idean lähteä kääntymään taas CeBITissä, kolmisen vuotta edellisen poikkeamisen jälkeen.

Lähtösykäyksenä tuohon toimi erään halpalentoyhtiön tarjous, jolla sain lennot Tampereelta Bremeniin 0.01 eurolla (eli veroineen ja muine maksuineenkin alle 20€ per suunta). Opiskelijabudjetille sopivasti myös sisäänpääsylipun (muuten 38€) sai ilmaiseksi täyttämällä messujen nettisivuilla kyselyn, joten tuumasta toimeen ja reissu suunnitteille.

Nyt maaliskuussa sitten matkan päälle, ensin lento pohjois-Saksaan ja sitten Bremenistä junalla reilu tunti Hannoveriin. Viime kerralla messualueella vierähti useampikin päivä, mutta tällä kertaa yksi aamuyhdeksästä iltakuuteen päivä riitti sen läpikoluamiseen pariinkiin otteeseen – itse messut kun olivat edelliseen kertaan verrattuna pienemmät (ei ihan kaikki hallit käytössä), ja jotenkin kuivemman oloiset... En tiedä onko vuosituhannen alun IT-hypestä jo loppukin puhti mennyt vai onko CeBIT vain siirtynyt uutuuksien esittelystä tavanomaisiksi jälleenmyyntimessuiksi (kuten jossain taisi olla jo kommentoitu). Eräs uusi aluevaltaus tänä vuonna olivat ympäristöarvot, jotka alkavat vihdoin saada yhä enemmän huomiota (vihreä IT oli yksi messujen teemoista ja sillä oli oma joskin pieni osastonsa); ja olipa jopa Greenpeacella oma ständinsä.

Seuraavassa päällimmäisiä subjektiivisia kokemuksia siitä mitä erityisyyksiä messuilla näkyi ja jäi mieleen (jätän siis seuraavassa huomiotta mm. kaksi messuhallillista erivärisiä pc-koteloita):

Paljon viljellyt ja esillä olleet termit ja teknologiat (satunnaisessa järjestyksessä):

SAP , OEM, VOIP, SIP, HD, 3D, IPTV, GPS, WiMax, PoE, RFID

Kuvantunnistus, hahmontunnistus:

Erilaisia konenäköön ja hahmontunnistukseen pohjaavia järjestelmiä oli esillä useitakin. Fraunhoferin osastolla softa tunnisti useat kasvot yleisöstä yhtäaikaisesti piirtäen niiden viereen palkit kuvaamaan mm. henkilön iloisuutta, surullisuutta ja vihaisuutta. Ainakin perusilveilyssä tuo onnistuneesti tunnisti sen mitä yritti ilmaista. Toisella osastolla taas liikennekameran kuvasta tunnistettiin autot, niiden suunnat ja nopeudet (siis ilman mitään tutkatietoa tms). Kolmas ständi esitteli kulunvalvontasovellusta joka tunnisti kasvokuvasta ennaltamäärätyt henkilöt. Tosin mitään pari vuotta sitten Atlantassa näkemäni kaltaista ei vielä ollut esillä.

Käyttöliittymät:

Uusista käyttöliittymätavoista esillä olivat mm. TED Talksissa aiemmin esitelty kosketusnäyttöliittymä, jossa voi käsin siirrellä ja käännellä tai zoomata objekteja, näköjään myös videosisältöä. Norjalaiset puolestaan esittelivät osastollaan aivoaalloilla toimivaa peliä (otsapanta mittasi alpha ja theta-aaltoja), jossa tyynempi osapuoli sai vieritettyä palloa magneettitasolla toista pelaajaa kohden.

Eräs mielenkiintoisimmista jutuista oli monitori jossa oli sisäänrakennettuna näkymättömät infrapunavalot ja tunnistimet, ja joka seurasi katsojan silmänliikkeitä osaten toimia niin käyttöliittymänä (katse 'hiirenä') kuin vaikkapa tallentaen ja analysoiden siitä missä kohden ruudun edessä seisovan henkilön silmät olivat liikkuneet edellisen (valo)kuvan ollessa esillä. Mainostajat ja psykologit tulevat varmaan rakastamaan tuota :) Ja jos se ei paljoa maksaisi, niin heittäisin mielelläni itsekin hiiren kokonaan pois, sillä silmäohjaus kyllä tuntuu toimivan niiiiin paljon nopeammin ja intuitiivisemmin kuin hiiri. Ainoana miinuksena mainittakoon, että tuon käytön jälkeen tuntui siltä, kuin olisi kävellyt auringosta hämärään; vaikka infrapunavaloja ei itse nähnytkään, niin ehkä silmät silti jollain tasolla rekisteröivät ne?

Oma lukunsa olivat liikkeen tunnistuksen perusteella (usein Wiin kanssa) toimivat ratkaisut ja erilaiset älyvaatteet, jotka tosin tarkemmin tutustumatta tuntuivat rajoittuvat RFID-varustukseen tai erilaisiin integroituihin MP3-soittimiin tms. Muutamia väriä vaihtavia ja liikuvaa tekstiä näyttäviä t-paitoja näkyi joidenkin esittelijöiden päällä.

Erityisryhmät:

Positiivinen yllätys ideoiden osastolla oli esimerkiksi värinäranneke kuuroille, joka varoittaa värinällä ja erilaisin visuaalisin palauttein vaikkapa yllättävistä äänistä (auton tööttäys ja jarrutus, jne). Konseptitasolla oli myös pistekirjoitusnäytöllä varustettu PDA, joka toimi esimerkiksi webiselaimena ja 'pistekirjoittajana' (laite pystyi sisäänrakennetun 'skannerin' avulla lukemaan vaikkapa paperilta tekstiä pistenäytölle), kuin myös messengerinä (sillä pystyi myös kirjoittamaan erityisillä taustapuolen näppäimillä – ja viesti kääntyi siis normaaliksi messenger-viestiksi vastaanottajalle)! Tämäntyyppisille laitteille voisi kuvitella olevan käyttöäkin kohderyhmissään.

Kolmas ulottuvuus:

Erilaisia 3D-näyttöjä ja -tykkejä oli esillä huomattavasti edellistä kertaa enemmän. Osa oli jälleen erityisten lasien läpi katsottavia, osa sellaisenaan toimivia. Etenkin ilman laseja toimivien toteutusten laadussa näkyy tapahtuneen huomattavaa parannusta, nyt niitä pystyi katsomaan paljon vapaammin eri etäisyyksiltä ja eri kulmista ilman kuvan sekoamista. Myös erilaisia 3D-videokameroita näkyi jonkin verran, mutta paras 3D -live-kuva kuvattiin kahdella vierekkäin sijoitetulla Sonyn HDV-kameralla (ja näytti upealta hyvällä 3D-ruudulla).

Videoneuvottelu:

Itselle hieman yllättävästi videoneuvotteluvalmistajat tuntuivat loistavan poissaolollaan, yhtään laitevalmistajan standiä en messuilla huomannut (viimeksi kun paikalla olivat niin Polycom, Huawei, Tandberg kuin VCONkin). Ainoana paikallaolijana tällä kertaa oli Huawei, jolla tosin ei videoneuvottelulaitteita standillään esillä ollut ja henkilökunnallekin oli yllätys että firma sellaisia edes valmistaa. Polycomin HD-laitteita sentään näkyi esillä esimerkiksi Avayan osastolla. Videoneuvottelun aseman messuilla tiivistää erään messuosaston työntekijän kommentti videoneuvotteluaiheiseen kysymykseen: “eihän H.323:ssa ole vielä mitään videokoodekkeja käyttöön otettu?” (yhtiö myi omaa SIP+H.323 gateway-tuotettaan – vain äänelle)

Eli:

Yhteenvetona vuoden 2008 messuista sanottakoot, että yksi päivä riitti hyvin. Näppituntumalta läpilyöntivaiheessa ovat IPTV, H.264 ja VOIP – ja navigaattorit ja GPS lienevät sen jo tehneet. Videovalvonta ja -datan analysointi on kasvussa, ja WiMax tulossa. Laitevalmistus tuntuu siirtyneen Aasiaan ja finanssisofta-ala kasvaneen huimasti. Ja eräänlainen entinen maagisuus tuntuu kadonneen...

Loppuhuipennus:

Monet lienevät joskus kohdanneen hevospoliiseja tai polkupyöräpoliiseja, mutta nyt tapasin messuilla ensimmäiset ikinä näkemäni Segwaypoliisit – heillä oli jopa asianmukaisesti varustellut ja väritetyt Segwayt käytössä :) Käteviltä vaikuttivat! Olisi varmaan pitänyt ottaa kuva...

(Pahoittelut kuvien ja linkkien puutteesta, blogattu pikaisesti majoituksessa ja lähetetty Hannoverilaisen kahvilan wlanista)... (kirjoitusvihreitä korjailtu 12.3)

Kommentoi

Erota kappaleet kahdella rivinvaihdolla. Ei HTML-merkkausta.

Viesti

Nimi

Kotisivu

Sähköposti

Edit