14.3.2005

CeBIT 2005

14.3.2005 klo 14:27 | Löytöjä

Jättiplasma
Yksi CeBITin ihmeellisyyksistä - maailman suurin plasmanäyttö

Lopultakin...

Monivuotinen unelma toteutui, kun perjantaiaamuna suuntasin Blue1:llä Hampuriin. Paluulippu oli Hannoverista maanantai-aamuna, ja kaikki siinä välissä tuntematonta - mutta kohde tiedossa: CeBIT 2005. Junamatka Hannoveriin sujui kommelluksitta, ja kun messualueelta sain vielä majoituksen Langenhageniin järjestymään, niin loputkin epäilykset reissun sujumisesta haihtuivat.

Itse messujen läpikäyntiin meni kolme päivää - siinä ajassa ehdin koko alueen kiertämään, ja mielenkiintoisimmat paikat kahteen kertaan. En ottanut reissua niinkään muutaman laitteen eritysen tarkan tutkiskelun puolelta, vaan pikemminkin ajatuksena oli kävellä ympäriinsä ja haistella uusia tuulia ja niiden suuntia.

Ensivaikutelmat

Ensimmäiseksi voidaan todeta litteiden näyttöjen täydellinen ylivoima. Näyttöjä oli niin muutamasta tuumasta aina Samsungin veret seisauttavaan yli 100 tuuman plasmaan. Tykkejä ja taustaprojisointinäyttöjä oli jonkun verran, sekä ainakin yksi sumutaulu (joka taisi omalla olemuksellaan viedä osallistujilta huomion paremmin kun siihen heijastettu esitys). Litteät LCD:t, TFT:t ja plasmat kuitenkin hallitsivat.

Toinen selkeä asia on kaukoidän vahva läsnäolo; Kiina, Taiwan ja Korea ym. hallitsivat suuria osia alueista, ja tuntuivatkin olevan edellä monien kivojen vekottimien kehittelyssä (joista osasta lisää jatkossa).

Televisio

Digitaalinen tv (DVB) oli vahvasti esillä; näytillä oli niin kannettavista kämmenen kokoisista vastaanottimista erilaisiin kortteihin (pienimmät usb-laitteet olivat isohkon usb-muistin kokoisia!) kuin kokonaisiin kodin multimediakoneisiin, jotka osasivat muiden taitojensa lisäksi tulkita yleensä niin digitaalista kuin analogistakin tv-signaalia. Positiivista oli myös nähdä monissa HD-valmius erikseen mainittuna.

Teräväpiirto tuntui muutenkin olevan esillä, sillä monissa pisteissä pyöri videota tai muuta materiaalia HDTV tai HD-ready tunnuksin, ja jo muutaman vertailun jälkeen voi tulla vakuuttuneeksi, että tulevaisuus on terävämpi; tämän jälkeen en taida enää tavallisia dvd-levyjä ostaa. Blue-ray levyjä ja -soittimia olikin useammalla osastolla nähtävillä, ja kumma kyllä lähes jokaisella standilla esimerkkivideona pyöri kootut pätkät Isaac Asimovin tekstiin pohjautuvasta I, Robot -leffasta.

Yksi mainitsemisen arvoinen erikoisuus oli Dimenin 3d-näyttö (http://www.3dview.co.kr). Niitä oli useampiakin, jotkut HD-parikameraan yhdistettynä, toiset pyörittämässä kolmeulotteista kuvaesitystä. Valitettavasti näyttöjä on vielä katsottava erittäin tarkkaan määrätystä pisteestä, jotta kolmeulotteisuus kunnolla aukeaa, mutta sitten se olikin uskomattoman näköistä; pelkästään digikuviin efekti toi kokonaan uuden ulottuvuuden ;) Koskahan tulevat markkinoille ensimmäiset kaksiobjektiiviset stereo-digikamerat? Miinuksena saattaisi tosin olla mittojen kasvu, jotta linssit saataisiin sopivalle etäisyydelle toisistaan...

Videoneuvottelu

Uusia laitteita tuntuu ilmestyvän nyt jatkuvaa tahtia, ja ala tuntuukin olevan kovassa edistymisvaiheessa. Sonyn IPELA-osastolla esiteltiin jopa HD-laatuista kuvansiirtoa kahdensuuntaisesti, mutta ihmettelemistä riitti muuallakin.

Yksi uusi tuttavuus oli Logitecin ViewPort AV 100, joka näytti olevan softakoodekkien kumppanina niin Polycomin (PVX), kuin VCONin (vPoint HD) osastolla. Näinpä vPointilla demon, jossa soitettiin 96kb neuvotteluyhteys käyttäen h.264:ää ja g.722.1:ä ja laadusta tuota linjan hitautta on vaikea uskoa. Näköjään alle satakiloisellakaan yhteydellä ei enää tarvitse hävetä.

H.239 tuntuu olevan jo arkipäivää nykyaikaisissa laitteissa, ja surukseni sain taas kuulla eräiden tuttujen laitteiden jo ikääntyneen sen verran, että niihin ei tätä edes päivityksenä enää ole tulossa. Myös paremmat äänet tuntuivat olevan suuntauksena, eikä 64kbps AAC:n kautta kuultuun esittelymusiikkiin ollut juuri vastaansanomista.

Perinteisten valmistajien ja ennalta tuntemattomien (kuten Huawei) lisäksi videoneuvottelua näkyi entistä useammissa pisteissä, tosin usein SIP-pohjaisena. Hauskoja esimerkkejä olivat esim. videopuhelinkioski, monilla osastoilla nähty videopuhelin (siis puhelin pienellä näytöllä ja kameralla varustettuna), sekä uudet videoneuvotteluun kykenevät kännykät.

Kännykät

Tottumuksesta ehkä hieman puolueellisena suurin huomioni keskittyi Nokian 6680:aan, joka nähtävästi vihdoin tuo videoneuvottelut taskuun ilman ylimääräisiä lisäosia tai johtoja. Esittelijät eivät vielä osanneet juuri teknisiin kysymyksiin vastata, mutta hyvältä kaksikamerainen puhelin tuntui silti, ominaisuuksia riitti ja käyttönopeus ja näytön laatu olivat huomattavasti parempia nykyiseen 6600:aani verrattuna. Mielenkiintoinen tuttavuus oli myös taitettava Bluetooth-näppis S60-puhelimille, tosin aluksi ilmestymässä vain jenkki- ja saksa-näppäimistöillä.

Muiden valmistajien osastoilla suurimman huomion allekirjoittaneelta veivät kahden megapikselin kamerakännykät, jotka tekevät melko tyhjäksi ajatuksen digikameran ostosta 'näppäilyyn'. Monilla osastoilla oli langallinen / langaton kuvatulostin kuumana vierailijoiden saadessa poseerata kännykälle ja odottaessa sen jälkeen kuvaa, ja kyllähän tuo laatu jo hyvin 10x13 kuville riittää.

(Olen nykyisellä 0.3 megapikselin 6600:lla puolentoista vuoden aikana ottanut jo vajaan tuhat kuvaa (mukaanlukien sivun alussa olevan, jota on jopa vähän pienennetty), ja tuohonkin olen sen rajoitteet tietäen ollut tyytyväinen; satunnaisten kuvien ja naamojen napsimiseen puhelin kyllä hakkaa mukanaolonsa ja valmiutensa puolesta erilliset kamerat.)

Mainitsemisen arvoisia lienevät myös SonyEricssonin Walkman-puhelin mediakykyineen ja erikoisuutena Samnsungin itsestään aukeavat / sulkeutuvat simpukkamallit.

Muuta mielenkiintoista

Löytyipä eräältä osastolta myös (http://www.hetec.de) neljän koneen KVM-swticheri, joka osaa jakaa ruudun neljään osaan (saa kaikki koneet näkyviin yhtä aikaa), tai erilaisiin muokattaviin kuva-kuvassa jakoihin, jolloin näkyvillä voi olla 1-3 pikkukuvaa (ja esim 1:n kuvan tapauksessa se voi 'kiertää' näyttäen vuorollaan muita). Huomattava käyttöliittymäpiirre tuossa oli mahdollisuus ohjata vaihtajaa näppärän oloisesti tietyillä hiiren liikkeillä (esim vaihto neliruutuun, ja sen kautta toiseen kokonäytön ikkunaan sujui helpon oloisesti).

Tuskastuttavan hitaasti, mutta kuitenkin, tuntuu olevan tulossa myös reaalimaailman liikkeen mallinnus, josta oli esillä muutamia erityyppisiä ratkaisuja ja ideoita lähtien tv:n rantalentis-tyyppisistä videopeleistä. Tekken-faniin ihastusta herätti ranteisiin ja nilkkoihin kytkettävät pienet lähettimet, joilla maton päällä liikkuessa pystyi ohjaamaan hahmonsa taistelua - en itse kokeillut, mutta ainakin pelaajien ilmeistä ja pelin sujumisesta päätellen varma hitti (http://www.vigaar.com). Tulevaisuushallissa esillä oli myös eri yliopistojen yhteisen tutkimusprojektin aikaansaama reaaliajassa laskettava virtuaaliympäristö, jota pystyi tutkailemaan kypärä päässä päätään liikutellen - ja hauska ominaisuus oli katsojan sijoittaminen oviaukkoon, josta karmen ympäri katsoen sai eri maisemat. Liikkeen mallinnos ei vielä ollut aivan täydellistä, mutta jo käytettävää, enemmän häiritsi lasien huono resoluutio - muiden seuraajien näytöiltä näkyvä kuva näytti huomattavasti paremmalta (http://www.benogo.dk).

Loppukommentit

Pienoinen pettymys ehkä oli se, että mitään niin uutta tai järisyttävää ei tuntunut messuilla suuressa määrin olevan; kaikki oli vain vähän entistä nopeampaa, litteämpää, monipiolisempaa ja paremman näköistä, mutta kuitenkin pääosin jo ennalta tiedossa. Toki oli kuitenkin eri asia päästä itse kääntelemään ja koettamaan erilaisia laitteita, ja kyselemään ja kuulemaan lisää asioista ja niiden taustoista.

Eli mukava reissu jokatapauksessa, ja onhan sitä uutta ja ihmeellistä jo yllämainituissakin - vaikka se ei ehkä maailmoja järisytä, niin kaikenlaista kuitenkin aiheuttaa kunhan laajemmin käyttöön omaksutaan. Eli ensi vuonna uudestaan, jos vain mahdollisuuksia on :D

Kommentit

  1. Sami 15.3.2005 klo 11.24 | #

    Lisää juttua ja etenkin kuvia ehkä jossain välissä, mutta tässä tämä nyt näin alkajaisiksi.

  2. Sanna A. 26.3.2005 klo 19.04 | #

    WAU! Olipa mahtavalta kuulostava reissu - vaikken ymmärtänyt ihan kaikkia hienouksia... Ihanaa, että unelmasi toteutui vihdoin ja viimein.

Kommentoi

Erota kappaleet kahdella rivinvaihdolla. Ei HTML-merkkausta.

Viesti

Nimi

Kotisivu

Sähköposti

Edit