23.5.2005

Tässä uusien Nokialaisten (mm. N-series) tuloa odotellessa törmäsin netissä vihdoin tietoon, mihin standardiin 3g-puhelinten videoneuvotteluominaisuudet nähtävästi taipuvat. Tämähän ei suinkaan ole perinteinen ISDN tai IP-puolen h.320 / h.323 tai SIP, vaan nimenomaan kolmannen sukupolven puhelimille viritetty h.324m versio (hyvä esitys standardin ominaisuuksista löytyy mm. osoitteesta http://www.wsdmag.com/Articles/Index.cfm?ArticleID=7742&pg=1).

Tämä lienee toisaalta hyvä uutinen; erilaisissa verkoissa toimivat 3g-puhelimet tuntuvat tukevan samaa standardia - mutta herättää kysymyksiä tuon videopuhelujen yhteyksien suhteen kännykkäverkosta ulkomaailmaan: jos halutaan neuvotella esim. h.323-päätelaitteeseen tai SIP-asiakkaalle, tarvitaan väliin gateway ja mahdollisesti jopa transkoodaava sellainen, ja kenenkä tarjottavaksi tämä jää? Teleoperaattorin? Ja mihinköhän hintataso tulee muodostumaan..?

Paljon on vielä ilmassa, mutta eiköhän kehitys etene, ja jos 3g:n mobiilivideototeutuksesta tulee liian hankala tai kallis, erilaiset itseasennettavat SIP-ohjelmistot varmaan ajavat käytössä ohi jossain vaiheessa. Jokatapauksessa mobiilin videoneuvottelun voisi olettaa toteutuvan vähitellen muutamien vuosien kuluessa. Odotellaan mielenkiinnolla...

Kommentoi

Erota kappaleet kahdella rivinvaihdolla. Ei HTML-merkkausta.

Viesti

Nimi

Kotisivu

Sähköposti

Edit