28.7.2005

Flashmeeting3
Flashmeeting-näkymä

Videoneuvottelussa yhdeksi ongelmaksi helposti muodostuu tarvittavien laitteiden tai ohjelmien levinneisyys - välillä joku osapuoli ei pääse mukaan tilojen ollessa jo varattuna tai jossain tapauksessa mahdollisuuksia osallistumiseen ei ole ollenkaan. Tällöin käteväksi ratkaisuksi sopii esimerkiksi Flashmeeting, joka ei vaadi toimiakseen kuin flash-kykyisen internetselaimen.

Toteutustavastaan johtuen Flashmeeting toimii siis niin PC:llä, Macillä, Linuxilla kuin muillakin käyttöjärjestelmillä, joihin vain löytyy joku flashia tukeva webiselain, kuten Firefox, Opera, Netscape, Internet Explorer, tms. Neuvottelun seuraamiseen ei mitään erityisiä varusteita tarvita, kaiuttimet/kuulokkeet toki auttavat. Osallistumiseen tarvitaan lisäksi mikrofoni. Webkamera ei ole pakollinen, mutta sillä saa kuvansakin mukaan.

Näppärän oloinen Flashmeeting on kehitetty brittien Open Universityn Knowledge Media Instituten alaisuudessa, ja onkin nykyisellään demovaiheessa, eli käyttö ei ainakaan toistaiseksi maksa mitään, mutta tekijät pitävät itsellään oikeuden käyttää kaikkea materiaalia edelleen tutkimus- ja kehitystarkoituksiinsa.

Flashmeetingin toimintaperiaate on hieman perusvideoneuvottelusta eroava, sillä puheenvuoroa pyydetään painamalla nappulaa, ja sen saa jonotusjärjestyksessä seuraava aina edellisen lopettaessa (myös keskeyttäminen on mahdollista) - eli näin äänessä (ja 'pääkuvassa') on aina vain yksi kerrallaan, muiden osallistujien näkyessä osallistujalistassa pienempinä kuvina.

Järjestelmä tarjoaa myös muita työkaluja neuvottelun tukeen, kuten näppärän chatin, äänestysmahdollisuuden, hymiöitä (pikkukuvan oheen), linkkilistan, jne. Lisäksi kokoukset voi nauhoittaa, jolloin myös kaikki ohjeistoiminnat tallentuvat sellaisenaan. Nauhoitteiden katselussa on myös hienoja lisäominaisuuksia, kuten puheenvuorojen visuaalinen esitys aikajanalla, osallistujien sijainti kartalla (ip-osoitteiden perusteella), ym.

Yhteenvetona voisi sanoa, että helpohko käyttöliittymä ja asentaminen (=ei asentamista) on etu - miinuksena mainittakoon melko vaatimaton kuvanlaatu. Kaikenkaikkiaan kuitenkin näppärän oloinen systeemi, jota on jo useamminkin tullut käytettyä, kun pitää nopeasti saada kokous aikaiseksi tai videoneuvottelumahdollisuus jollain osallistujalla on kiven alla.

Flashmeetingin sivuilla on kaikille avoin demokokous ja ohjeet oman testaustunnuksen hankkimiseen.

Kommentit

  1. Kari 25.8.2005 klo 12.32 | #

    Onko otsikko harhaanjohtava, eikö www-selain ole jonkinlainen ohjelma, entä Flashplayer, jota ilmeisesti tuossa tarvitaan? hmm....

  2. Sami 2.9.2005 klo 17.52 | #

    Kieltämättä, voidaanhan se noinkin ajatella - itse vain olisin taipuvainen olettamaan, että lähes kaikissa internet-yhteydellä varustetuissa koneissa jonkinlainen selain olisi olemassa, ja hyvällä tuurilla sille Flash-pluginkin saattaisi löytyä, jos ei valmiina niin edes asennettavissa...

    Toistaiseksi nuo vaatimukset rajoittavat käytön siis lähinnä 'oikeisiin tietokoneisiin', sillä esimerkiksi monet PDA:t tai kännykät eivät ainakaan vielä Flashia tue, mutta entistä mielenkiintoisemmaksi konsepti muodostuu silloin kuin se niihinkin ilmestyy.

    Ehkäpä oikeampi otsikko olisi siis ollut 'videoneuvottelua ilman kalliita apuohjelmia' tms :)

Kommentoi

Erota kappaleet kahdella rivinvaihdolla. Ei HTML-merkkausta.

Viesti

Nimi

Kotisivu

Sähköposti

Edit