30.7.2005

Linuxin asennus

30.7.2005 klo 18:18 | Linux Mikrotuki

(Tämä teksti lienee jollekin lukijalle typeriä itsestäänselvyyksiä ja toiselle taas liian hankalaa jargonia, mutta toivottavasti joku voi siitä jotain saadakin... )

Siitä onkin vierähtänyt luvattoman pitkä aika, kun viimeksi oli Linux-masiina kotona pyörimässä - joskus ennen vuosituhannen vaihdetta kai. Eikä se silloinkaan ollut oikein kunnolla toiminut, mm. äänet, modeemi, printteri sekä grafiikkatilat jäivät uupumaan (kun ei taitoa tai kärsivällisyyttä virittelyyn tarpeeksi löytynyt).

Nyt kun satuin saamaan sukulaiselta vanhan läppärin, josta oli näyttö pimentynyt, niin tuo virittelyidea heräsi taas mieleen ja ajattelin virittää koneesta pienen palvelimen kotiin webisivuja ja vastaavia adsl-yhteyden päästä jakelemaan. Seuraavassa vähän dokumentointia siitä, mitä ja miten projekti on edennyt...

Homma lähti liikkeelle pohdinnalla, minkä monista erilaisista Linux-distribuutioista oikein koneeseen laittaisi (tai pitäisi kai oikeaoppisesti puhua GNU/Linuxista, mutta käytettäköön tässä kuitenkin lyhyempää muotoa). Hieman sattumankin ohjaamana päädyin valitsemaan Red Hatista johdetun Fedora Core 4:n, joka oli ilmestynyt vajaata kuukautta aiemmin. Hetken kaivelun jälkeen löysin Funetin mirrorista asennuspaketit neljän cd-imagen muodossa, polttelin ne siirron jälkeen levyille, ja operaatio pystyi alkamaan.

Fedoran positiivisia puolia näin satunnaiselle Linux-käyttäjälle on ainakin helppokäyttöisyys - asennusohjelmastakin sai graafisen liittymän eteensä, ja jopa levyjakojen teko tapahtui automaattisesti - tai itse asiassa, yritin kyllä ensin itse tehdä sitä erilaisten netistä löytyneiden ohjeiden perusteella, mutta asennusohjelma kaatui myöhemmässä vaiheessa kolmasti, joten neljännella kerralla en tuota enää itse jaksanut tehdä, ja silloinpa asennuskin onnistui... Eli tuo kaatuilu oli ensimmäinen kohdattu kauneusvirhe muuten sujuvasti alkaneelle projektille. Muuten asennus sujui hienosti, ja antoi mukavasti valita mitä ohjelmia halusi mukaan ottaa - valitsin mm. KDE:n, sekä erilaisia serverisoftia kuten Apachen, SSH:n ja MySQL:n.

Asennuksen valmistuttua virittelin lisää asetuksia ekan käynnistyksen yhteydessä, mm. tein käyttäjätunnukset ym. langaton verkko käynnistyi valitsemalla System Toolsista Network Device Control:in ja admin-tunnuksilla klikkaamalla Activate-nappulaa. Mukavan yksinkertaista. Langallisen verkon virittely tosin vaati aavistuksen enemmän työtä; DNS-palvelin piti lisätä käsin, mikä meinasi aiheuttaa ongelmia (en silloin ollut langattoman verkon piirissä), mutta satuinpa sentään muistamaan yhden palvelimen osoitteen ulkoa, joten pääsin sen avulla verkkoon etsimään Saunalahden oikeat numerot käyttöön.

... Jatkuu seuraavassa osassa.

Kommentoi

Erota kappaleet kahdella rivinvaihdolla. Ei HTML-merkkausta.

Viesti

Nimi

Kotisivu

Sähköposti

Edit