5.9.2005

Looginen jatke Skypen maailmanvalloitukselle on videon integrointi ääneneuvottelujen oheen. Nyt tällaisia videoneuvottelun mahdollistavia plug-in-palikoita on jo useampiakin, joista seuraavassa lyhyt muutaman esittely:

Spontania video4IM taisi olla ensimmäinen tarjokas, ja ihan toimivan oloinen, mutta muistaakseni mahdollisti vain kahden osallistujan väliset videopuhelut.

Uudempi tuttavuus on beta-testivaiheessa oleva vSkype. Ominaisuuksiltaan palikka on melko hurja, mahdollistaen kotisivunsa mukaan jopa 200 osallistujan konferenssit ja dynaamisen nopeuden säätelyn. Ensikokemus oli positiivinen.

Edellämainitut ohjelmat ovat kolmannen osapuolen kehittämiä ominaisuuksia, jotka toimivat Skypessä rajapinnan läpi. Huhuja on myös Skypen omasta tulevassa olevasta video-ominaisuudesta mahdollisesti jo versiossa 1.4, mutta varmistusta tuohon on hankala löytää. Tällainen tietysti laskisi käyttöönottokynnystä ylimääräisten asennusten jäädessä pois, mutta toiminnon ominaisuuksista (kuten monipisteisyydestä) ei toistaiseksi olekaan juuri tietoa saatavilla.

Esimerkki Skypen oman videon käytöstä löytyy Skypen herrojen etähaastattelusta AlwaysOn:in heinäkuisesta konferenssitallenteesta - video tosin pienessä flash-ikkunassa ja alussa melko pitkään mainoksia...

Odotellaan mielenkiinnolla...

Kommentit

 1. Sami Andberg 24.9.2005 klo 09.45 | #

  Hieman enemmän noita plugineita testailtuani mm. tktl:n kaiman kanssa voinen hieman korjata näkemyksiäni; Spontanian plugini tuntuu huomattavasti varmatoimisemmalta ja parempilaatuiselta (käyttää Skypen ääniä ja lisää itse vain videon).

  Tällä välin vSkype ehti vaihtaa nimensä "Festoon"iksi ja alkaa näyttämään mainoksia neuvotteluikkunassa. Äänenlaatu systeemissä on melko huono ja käyttö http-viitteineen hankalampaa. Hauska lisäominaisuus, videoefektit, on kyllä ihan ovela, mutta kertoo jotakin suunnitellusta kohderyhmästä...

  Eli toistaiseksi, Skypen omaa videota odotellessa, Spontania tuntuu noista suositeltavammalta.

 2. Hmmmm 24.9.2005 klo 16.55 | #

  Toimiiko vskype niin että voi lähettää kuvaa toiselle jolla ei ole web-kameraa, mutta on skype ja vskype asennettuna koneelle?

 3. Sami A. 26.9.2005 klo 09.45 | #

  Heip, kyllä toimii - joskus monipisteneuvottelua kun sillä kokeilin, niin osassa koneita ei kameraa ollut; kuva silti tuli niistä, joissa kamera oli, ja äänet toki kulkivat joka suuntaan.

 4. Philip Donner 5.10.2005 klo 11.45 | #

  Kiitoksia mielenkiintoisista ajatuksista. Käytän itsekin säännöllisesti Skypeä, erityisesti pitkien puheluiden kohdalla.

  En ole vielä järin innostunut näiden kehittäjien osaamisesta. Heillä meni noin puoli vuotta siitä kun ilmoitin että ohjelma kaatuu kahden mikrofonikanavan järjestelmässä, että saivat vian korjattua.

  Vilkaiskaapa heidän kehittäjäkittiään ja olette ehkä kanssani samaa mieltä että tämän sinänsä viehättävän ohjelman alusrakenteet eivät ole järin taidokkaasti ajateltuja.

 5. Sami A 1.12.2005 klo 23.29 | #

  Noniin, nyt on vihdoin Skype 2.0 beta julkistettu, jossa videopuhelut toimivat jo sellaisenaan ilman sen kummempia lisäpalikoita, eli voisin kuvitella tuon nyt mahdollisesti olevan sellainen videopuheluiden killer-app joka mahdollistaa videopuhelut helposti ja palomuuriongelmattomasti laajemmillekin joukoille!

Kommentoi

Erota kappaleet kahdella rivinvaihdolla. Ei HTML-merkkausta.

Viesti

Nimi

Kotisivu

Sähköposti

Edit