24.9.2005

VRVS
VRVS-kokoustamista

Osallistuinpa jonkin aikaa sitten ensimmäiseen VRVS-ympäristössä (esittely) käytyyn videoneuvotteluuni, ja oli tuo kommentoimisen arvoinen kokemus.

VRVS on tavallaan sateenvarjo, joka sisältää monia erilaisia palveluja ja välineitä. Se tukee mm. videoneuvotteluun osallistumista niin H.323-päätelaitteella, SIPillä, MBone-työkaluilla (VIC/RAT/VAT) tai jopa Quicktimellä tai Access Gridillä! (Huhuja liikkuu Messenger-integraatiostakin). Ympäristössä on myös chatti ja se tukee työpöydän jakoa VNC:llä.

Esimerkiksi MBone-kalut asentuvat asiakaskoneeseen automaattisesti, ja niilläkin päästään melko huimiin tuloksiin; neuvottelussa oli 13 osallistujaa, jotka irrotettu omiksi ikkunoikseen; yhteysnopeus reilu 2 Mbps, ääni 16-bit, jne. Käytetty 3 GHz työasema jaksoi kokousta juuri ja juuri pyörittää. Tosin kuvakokoja, äänikoodekkia ja yhteysnopeutta laskemalla vaatimuksia voi muokata - ja nuo ovat kaikkien osallistujien itselleen määriteltävissä, samoin kuin osallistumiseen käytetyt työkalut; eli se voidaan sopeuttaa mahdollisuuksien suhteen.

VRVS:n historia on yhdeksänkymmentäluvun puolivälissä kansainvälisen fysiikan yhteystyökuvioissa, ja se on edelleenkin California Institute of Technologyn koordioima ja kehittämä. Yhteistyöverkosto ulottuu suomeenkin; Seinäjoen Wirlab sekä Funet (CSC) ylläpitävät järjestelmän reflektoreita, joiden kautta yhteys luonnistuu.

Järjestelmä vaatii rekisteröitymisen, mutta Funetin kautta ainakin korkeakoulumaailmalle sen käyttö on ilmaista, joten järjestelmä tarjoaa toistaiseksi todennäköisesti parasta mahdollista laatua hintaansa nähden.

Kommentoi

Erota kappaleet kahdella rivinvaihdolla. Ei HTML-merkkausta.

Viesti

Nimi

Kotisivu

Sähköposti

Edit