8.11.2005

Videoneuvottelun tai esim. Skypeneuvottelun ohessa voisi usein olla käyttöä työpöydänjaolle, jossa muut osallistujat pääsisivät helposi näkemään esittäjän koneen näkymän sellaisenaan. Tähänhän on toki valmiita ohjelmia (kuten HY:ssä Weboffice), mutta ne yleensä vaativat erilaisten asiakasohjelmien asenteluja ja virittelyjä.

Tässä syksyn mittaan virittelin ja pilotoin erästä ratkaisua, jossa käytetään ilmaista RealVNC-ohjelmaa - muu osa ympäristöä rakentuu yhdestä vanhasta työkoneesta ('vnc-kone') ja palomuurin avauksesta. Lopputuloksena on järjestelmä, jossa minkä tahansa HY:n palomuurin sisäpuolella olevan koneen työpöytänäkymä on haluttaessa mahdollista jakaa reaaliaikaisena n:lle katsojalle minnepäin nettiä tahansa.

Seuraajat saavat vaikkapa sähköpostissa www-osoitteen (vnc-koneen nimi), jota klikkaamalla heille latautuu pieni Java-asiakas, joka ottaa yhteyden yllämainittuun vnc-koneeseen ja alkaa saman tien näyttää sen työpöytänäkymää. (Haluttaessa seuraamiseen on mahdollista käyttää myös vnc-asiakasta Java-appletin sijaan).

Lähettäjä taas (tarvitsee tosin koneeseensa jonkun VNC-ohjelman) valitsee oman työpöytänsä lähettämisen edellämainittuun vnc-koneeseen, jossa on automattinen vnc-seuraaja päällä.

Lopputulos; työpöytä näkyy kaikille seuraajille (ainakin periaatteessa).

Systeemin edut:

 • seuraajien määrän kasvaminen kasvattaa kuormitusta vain em. vnc-koneessa, ei esittäjän koneessa (josta lähtee koko ajan vain yksi yhteys)
 • vnc-koneeseen on avattu palomuurin portit 80 (java-asiakkaan lataus) ja 443 (vnc-virta), jotka todennäköisimmin toimivat lähes kaikkialta - näin palomuuria ei tarvitse availla esityskonekohtaisesti
 • vnc-koneen asetuksista on estetty seuraajien mahdollinen puuttuminen esitystilanteeseen (näppäimistö- / hiiritapahtumat ym.)
 • kaiken varalta vnc-koneessa on toinenkin, salasanasuojattu vnc-yhteys asennettuna, jossa em. estoa ei ole -> esityskonetta voidaan etäopastaa tarvittaessa

Toistaiseksi on vaikuttanut mukavan toimivalle systeemille ilman kummempia ongelmia. Ainakin kerran jossain salissa seuraaminen ei ollut onnistunut paikallisen koneen asetusten estettyä Javan käyttäminen, mutta muutoin ei ole ongelmista kuulunut.

Jos jotakuta kiinnostaa koettaa samaa, niin lisätietoja saa toki kysellä. Suosittelen myös vaihtamaan 'disconnect idle clients' -kohdan minuuttimäärän nollaan; säästyypä turhilta ihmetyksiltä miksi yhteys katkeaa n. tunnin kohdalla...

Kommentit

 1. Sami A 13.1.2006 klo 18.01 | #

  Ajattelin itse tähän nyt kommentoida, kun tuota on pari kuukautta tässä melko aktiivisesti käytetty, että melkoisen varmatoiminen systeemihän tuo tuntuu olevan.

  Reilussa parissa kymmenessä kokouksessa (osallistujia 3-12) on esityskoneen näkymä tuolla jaettu, ja vain muutaman kerran olen kuullut jollain olleen ongelmia etäpisteessä näkymän avaamisen kanssa.

  Datayhteys tosin tuntuu melko herkälle ottamaan itseensä lyhyistäkin verkon hikotteiluista, eli yhteyden voi joskus joutua avaamaan uudelleen jos se sattuu katkeamaan (tuo tosin on parin sekunnin operaatio).

  Edellämainituista pienistä kauneusvirheistä huolimatta voisin kyllä kannustaa kokeilemaan muuallakin.

 2. Sami A 18.4.2006 klo 10.36 | #

  Jatketaan kommentointia, että käyttö on edelleen ollut kasvussa, ja isoimmillaan yli 40 osallistujan tapahtumissakaan ei ole tuntunut suorituskyky tai -varmuusongelmia olevan, eli hyvin on toiminut.

  Lähettäjän yhteyden tippumisiakaan ei ole juuri ilmennyt sen jälkeen kun on varmistettu esittäjän kone langallisella verkolla (langattomassa tuota tippumista saattoi välillä ilmetä muutaman tunnin välein).

 3. Jari N 29.6.2006 klo 10.01 | #

  Olisiko mahdollista saada VNC yhteys myös kotikoneiden välille? Olen kokeillut, mutta huonolla menestyksellä. Yritysverkossa toimii käyttäen SSH salausta.

 4. Sami 13.7.2006 klo 14.49 | #

  Hmm, kyllähän olettaisin tuon kotikoneidenkin välillä toimivan ihan hyvin; mielestäni itse olen sitä aina välillä kotona käyttänytkin... Siihen tarvitaan siis VNC Serverin asentaminen toiseen koneeseen, ja siitä windows-palomuuri pois päältä (virussuojan palomuuri on toki hyvä olla päällä, kunhan ei liian tiukalla että ottaa yhteyden vastaan, ja lisäksi ekalla kerralla pitää varmaan painaa 'salli' nappulaa ko. koneesta kun yhteydenottoyritys tulee). Lisäksi ongelmia voinevat aiheuttaa muut mahdolliset palomuurit, esim adsl-modeemissa, jos sen ulkopuolelta kotikoneelle yrittää. Ongelmia voi aiheuttaa myös mahdollinen dynaaminen IP-osoite, mutta tähänkin löytyy apu esim. dyndns.org:in ja ao. updateclientin avulla.

  Sen verran varovainen kannattanee VNC:n käytössä kotikoneelle julkisen internetin läpi olla, että kun ainakaan perusversion RealVNC:ssä ei salaus ole käytössä, niin kaikki tieto vnc-yhteydessä liikkuu salaamattomana. UltraVNC:ssä tosin tähänkin taitaa ratkaisu löytyä... Olisikohan näistä apua?

 5. Juha 21.1.2007 klo 19.32 | #

  Olen yrittänyt toteuttaa samankaltaista konetta, jossa pyörisi kaksi winvc clienttiä, joista toinen luennon seuraajia varten remote input disabloituna kuunnellen porttia 5900 ja toinen taas remote input enabloituna kuunnellen porttia 5910. Ajatuksena siis, että VNC konetta voi käyttää sisäverkosta, mutta vain katsella ulkoverkosta.

  Jostain syystä en ole saanut käynnistymään kuin yhden winvnc clientin tai löytänyt yleensäkään ohjeita, miten koneeseen saadaan kaksi winvnc clienttiä pyörimään omilla asetuksillaan.

  joissain ohjeissa on "winvnc -multi" mutta ei tuo tunnu avaavan toista clienttiä. Käytin ennen RealVNC:tä, mutta siirryin UltraVNC 1.0.2 versioon, koska se päivitteli varmemmin etäkoneen ruutua.

 6. Sami A 4.4.2007 klo 03.32 | #

  Hei Juha, ja sorry hitaasta vastauksesta. Juuri kuvaamallasi tavalla minulla toimi tuo viritelmä, eli koneessa pyöri yksi VNC-Viewer clientti ja lisäksi VNC-Server. Ainakin RealVNC:tä käyttämällä tuo tuntui toimivan ongelmitta - en tosin muista, pitikö jompi kumpi raahata windowsin startup-kansioon, jotta sekin käynnistyi aina automaattisesti. Lisäksi mahdollisen uudelleenkäynnistyksen tultua kone kirjautui automaattisesti sisään vnc-tunnarilla, joten softat olivat aina päällä.

Kommentoi

Erota kappaleet kahdella rivinvaihdolla. Ei HTML-merkkausta.

Viesti

Nimi

Kotisivu

Sähköposti

Edit