19.12.2005

Greenscreen
Videoblogikokeilu 2 - linkki tekstissä.

Tässäpä toinen videoblogi-yritelmäni. Virittelin reilu viikko sitten studiota valmiiksi seuraavan päivän videoneuvotteluluentoa varten, ja tuossa käytetyn uuden tekniikan ansiosta nauhoittelin pätkän testiä, jotta sain hienosäädöt paremmin kohdalleen.

Itse video löytyy täältä täältä, taas kerran Windowsmediaksi mp4:ksi paketoituna, mutta itse asiassa MPEG-4:na H.264:na. Tuo on tallennettu alunperin videoneuvotteluna HY-Stream -purkkiin, ja sitten pakattu hieman pienempään ja helpommin katsottavaan muotoon, mutta laatu on siis tuollaista johtuen alkuperäisen H323-yhteyden 384kbps H263-laadusta.

Käytetystä tekniikasta voisi kertoa mm. seuraavaa, että taustanvaihto-efekti oli kuvattu Chromatte-kangasta vasten LiteRingillä (ledirengas) varustetulla kameralla, ja toteutettu NewTekin VideoToasterilla. Äänet taas otettiin AKG:n pienellä langattomalla solmiomikillä, joka sitten kierrätettiin vastaanotimesta Behringerin Sharkin läpi. Sekä kuva ja ääni otettiin erikseen sisään Tandbergin räkkikoodekkiin ja välitettiin siitä edelleen HY:n videosiltaan, josta oli monitorointia varten toinen videoyhteys läppärissä olevaan videoneuvottelusoftaan, ja tallennusta varten HY-Streamiin. Lisäksi läppärin S-Video-outputti oli kytketty VideoToasteriin 'apukameraksi'.

Tuossa vaiheessa ääni oli vielä melko mukavasti poissa synkasta, kuten näkyy - videosignaalin taustan kanssa kikkailu aiheutti siihen viivettä, joka jälkeenpäin löytyi n. 800ms:n paikkeille, ja säätämällä Sharkilla äänen viivästys samaan saatiin realistisen oloinen vaikutelma; nauhoituksen aikoihin viive oli kuitenkin näppäilyvirheen ansiosta n. kahdenkymmenen millisekunnin pinnassa, mistä johtuu äänen kummallinen edellä meno.

Itse valmis luento, missä järjestelmää käytettiin löytyy toistaiseksi yllämainitusta Torrentista, ok-tunnuksen TieVie-nauhoitteesta 9.12, mutta se mahdollisesti julkaistaan joskus vielä viimeistellympänä versiona ajastettuine kalvoineen jne (jos joskus ehditään tuollainen viimeistely tekemään).

Harjoituksista ja itse toteutuksesta opittua; vaihda langattoman mikin paristot ennen esitystä (klassinen moka). Hyvä testaus on hieno juttu (äänen viive oli kunnossa itse esitykseen). Tulevan kuvan monitorin sijaintia voisi harkita uudelleen (nyt n. metri kamerasta oikealle, mistä omituinen 'ohi tuijottelu'). Ja lopuksi; spontaani sähläys saa mukavan sekavia efektejä aikaan (itse oikean luennon lopussa olevat ristikuvat, jossa myös 'taustaa kuvanneen' kameran kautta näkyvä vihreä ledirengas toisen kameran ympärillä vuotaa läpi puhujan pään ensimmäisestä kamerasta) ...

Kaikenkaikkiaan mukava ja mielenkiintoinen kokemus. Lisää varmasti jatkossa.

Video siirretty uuteen osoitteeseen 2.4.2015, kun vanha palvelin ei enää ollut iskussa.

Kommentit

  1. Raimo Parikka 21.12.2005 klo 10.35 | #

    Kiinnostavaa. Pari huomiota: Firefox -selaimella video ei käynnistynyt: tulos oli valkea ruutu ja alareunassa Done. IE:llä video käynnistyi. Ruutu oli kyllä aika pieni, mutta kuvan laatu näytti hyvältä, sen sijaan ääni ei. Se pumppasi koko ajan ja osa osa puheesta jopa katosi, samoin taustakohina oli melkoista.

  2. Sami Andberg 21.12.2005 klo 11.26 | #

    Juu, äänenlaatuongelma juontaa jo alkuperäiseen nauhoitukseen ja äänen asetuksiin; studiohuoneessa on kahden serveriräkin aiheuttama paha taustakohina, ja siksi laitteet oli asetettu leikkaamaan meteliä pois melko jyrkästi, mistä tuo 'pumppaaminen' (kun ei puhu, niin mikki 'suljetaan'). Optimaalisestihan itse studio ja tekniikkahuone olisivat erillisiä, eivätkä samassa tilassa, jolloin saataisiin paljon vapaammat kädet äänen kanssa.

    Itsellä tuo video toimii Firefoxillakin (1.0.7) ihan nätisti (se avaa selaimeen tyhjän sivun ja videon mediaplayeriin). Jännä juttu. Pitäisi kai jaksaa yrittää koodata video upotetuksi suoraan blogisivun osaksi. Ehkä jo ensikerralla...

Kommentoi

Erota kappaleet kahdella rivinvaihdolla. Ei HTML-merkkausta.

Viesti

Nimi

Kotisivu

Sähköposti

Edit