6.2.2006

VN OK 2004-2006

Eli otsikon mukaisesti ajattelin esittää oman kokemukseni videoneuvottelun käytön kehityksestä viime aikoina, ja vertailtavaksi sopinevat hyvin tämän reilun kahden vuoden työajallani HY:n opetusteknologiakeskuksen tiloista käytyjen neuvotteluiden tammikuiden tilastot. Ja kuten edellämainittu; näissä tilastoissa ovat siis mukana vain opetusteknologiakeskuksen tiloista käydyt videoneuvottelut!

Kuten ylläolevasta graafista hyvin näkyy, kehitys on ollut melko nousujohteista kaikilla tarkasteltavilla akseleilla, tosin 2005 tammikuussa neuvottelujen tuntimäärä oli edellisvuotta pienempi, mutta neuvottelujen kappalemäärä oli kasvussa silloinkin.

Käynpä vielä pikaisesti kaikki palkit läpi yksittäin.

Streamaukset eli suoratoistot (mukaanlukien mahdollisesti niiden nauhoitukset) käynnistyivät laajemmassa mitassa syksyllä 2004 pilottien kanssa, ja alkuvuodesta 05 tavanomaisempana palveluna. Tammikuussa 2006 joka viides ok:n tiloista käyty neuvottelu joko nauhoitettiin tai streamattiin.

Erilaisten yhteystekniikoiden määrä on myös ollut kasvussa, mutta näyttäytyy tammikuiden tilastoissa melko hillittynä, ottaen huomioon että tammikuun 06 saldoon - neljä erilaista yhteystekniikkaa - on päästy jo pelkästään tämän helmikuun kuudennen päivän neuvotteluissa (tänään käytetty jo H.323 IP-neuvottelun lisäksi Messengeriä ja VRVS:ää, sekä Skypeä videolla, jota en edes tilastoihin laske koska sitä tällä kertaa käytettiin vain teknisten henkilöiden omaan kommunikointiin muiden testien ohessa).

Sovelluksenjako (esim. VNC, Weboffice, Netmeeting, tms) on selvästi lyönyt itsensä läpi 2005 syksystä alkaen, sillä aiemmin hieman nollan yläpuolella pyörinyt kuukausikeskiarvo pomppasi syksyllä vajaaseen kymmeneen sitä hyödyntäneeseen neuvotteluun kuukaudessa.

Itse tehtyjen siltausten määrä on myös ollut kasvussa; muiden siltaamiin kokouksiin osallistumista en kaavioon mukaan ottanut, mutta se on ollut lievemmässä nousussa. Kuten kaaviosta näkyy, jo kahtena viime tammikuuna yli puolet ok:n tiloista käydyistä neuvotteluista ovat olleet ok:n siltaamia.

Ja lopulta itse tuntimääriin; kokonaistuntimäärä kuukaudessa hipoo viime kuun osalta jo 60 tuntia ja siten pääsee kaikkien aikojen hopeasijalle. Muutenkin trendi on ollut kasvava; viime syksyn neljän kuukauden keskiarvo oli 47,5 tuntia, eli kasvua verrattuna edellisen syksyn 30,25:een oli melkoisesti.

Eli yhteenvetona: huolimatta onnistuneesta politiikasta, jossa olemme pyrkineet siirtämään vakituisempia neuvotteluja tiedekuntien ja hallintoelinten omiin tiloihin pois ok:n piiristä, neuvottelujen määrä on silti reippaassa kasvussa, ja neuvotteluihin liittyvät palvelut ovat entistä moninaisempia.

Kommentoi

Erota kappaleet kahdella rivinvaihdolla. Ei HTML-merkkausta.

Viesti

Nimi

Kotisivu

Sähköposti

Edit