4.9.2006

Tämän vuoden kuluessa on internet-välitteisen videon puolella tuntunut tapahtuvan muutosta melkoisissa määrin. Vanhojen toimijoiden lisäksi on noussut/nousemassa monia uusia ohjelmistoja ja tapoja videon levitykseen. Seuraavassa melko spontaania höpinää aiheesta, mutta toivottavasti myös jotain pohjaakin...

Yksinkertaisimmillaan tuon huomasi siitä, että mm. kotimaisten Mtv3:n ilmainen netti-tv-tarjonta lisääntyi. Myös CNN lisäsi suuren osan videoistaan ilmaistarjonnan puolelle. Nämä muutokset olivat kuitenkin enemmän muutoksia toimintatavoissa kuin itse tekniikassa (pääsääntöisesti lähetykset toimivat windowsmedian varassa).

Ensimmäisenä vihjeenä uudesta voisi pitää erilaisten flash-pohjaisten videosaittien, kuten mm. Youtube:n tai Google videon yleistymistä ja kasvavaa huomiota. Vaikka näiden sisältö onkin keskimäärin lyhyitä huumoripätkiä tai musiikkivideoita, ne olivat edesauttamassa nettivideon leviämistä helppokäyttöisyydellään (ei pluginien asenteluja - tai no siis Flashia lukuunottamatta...). Youtuben kuvan- ja äänenlaatu alkaa äkkiä harmittaa, jos sitä enemmän käyttää, mutta Googlen videoplayer (VLC-pohjalta kehitetty) osaa näyttää googlevideosta löydetyt videot myös niin hyvälaatuisena kuin ne on järjestelmään tuotu - eli yleensä huomattavasti paremmin kuin sivuille upotetut flash-kauhekkeet, joita ei ainakaan koko näytöllä kauaa katso.

Toistaiseksi yllämainitut ovat olleet toimintatavoiltaan perinteisen tyylisiä 'kaikki-hakevat-sisällön-serveriltä' -ratkaisuja. Sen sijaan uudempaakin lähestymistapaa aiheeseen on ilmassa. Monissa tapauksissa se pohjaa tavanomaisempiin vertaisverkkoteknologian ideoihin, missä itselle siirrettyä dataa jaetaan samalla eteenpäin, näin vähentäen pääserverin kuormitusta ja mahdollisesti nopeuttaen tiedonsiirtoja. Suurimpana erona tavallisiin p2p-ohjelmistoihin on, että pääsääntöisesti allamainituissa järjestelmissä itse mediatiedostoja ei saa ko. ympäristöstä irti, vaan ne on myös katsottava ao. ohjelmistoa käyttäen (tällä pyritään kai pitämään jonkinlainen minimihallinta materiaalin jälleenlevitystä ajatellen). Mainittakoon vielä, että kaikki allaolevat systeemit ovat toistaiseksi ennakkoversioita (eli alle 1.0 numerolla levityksessä olevia).

Asensin keväällä ensimmäisen version Open Media Networkin ympäristöstä, joka rakentuu Kontikin p2p-teknologian varaan; ohjelmia voi siis selata listalta ja haluamansa merkata itselleen siirrettäviksi joko ohjelma- tai sarjakohtaisesti. Näin ohjelmat ovat pääosin hyvälaatuisia (ja isoja), ja vertaisverkkoperiaatteen mukaisesti oma kone myös jakelee niitä eteenpäin. Saatavilla on kasvavissa määrin materiaaleja (mukaanlukien paljon podcasteja), mutta osa sisällöstä on maksullista. Lisäksi uusin player (beta4) tuntuu syövän hurjasti prosessoritehoja kummallisissa tilanteissa.

Vastaavanlainen, ja nähtävästi uudempi projekti on avoimen koodin puolella toteutettu Democracy Player. GPL-lisenssillä levitettävä softa omaa hyvän alustatuen (Windowsin lisäksi MAC ja Linux), eikä ole sidottu valmiisiin mediasoittimiin kuten OMN, vaan käyttää materiaalien näyttämiseen VLC-pohjaista koodia. Tiedonsiirto Democracyssä on käsittääkseni Bittorrent-johdannainen, ja tiedot kanavista leviävät RSS-syötteillä. Eli vaikuttaa mielenkiintoiselta, ajan hermolla olevalta ja ensikokemus oli positiivinen.

Lopuksi voisin heittää vielä maininnan Sopcastista, joka soveltaa vertaisverkkojakoa live-lähetyksiin. Nähtävästi kiinalainen softa tuntuu ainakin hetkittäin kärsivän verkkoyhteyksien riittämättömyydestä, mutta jotkin kanavat taas toimivat hyvin. Osa kanavista (mm. tv-kanavia) lienee jaossa ilman kummempia lupia, mutta on mielenkiintoista nähdä minkälaista lähetystä systeemiin vakiintuu, jos se lähtee vauhtiin.

Eli tässäpä jotain näin päivän päätteeksi. Henkilökohtaisesti voin todeta, että nettivideoita tulee jo katsottua enemmän kuin tv:tä (mm. ylen perinteiset puoli yhdeksän uutiset katson yleensä netistä, niin eipä tarvitse tv:n ääressä juuri oikealla kellonlyömällä olla). Lisäksi tulee katseltua mm. edellämainittua CNN:ää, sekä välillä Research Channelin ohjelmistoa, ja - pakko mainostaa - HY-TV:tä :)

Kommentit

  1. Jere Majava 4.9.2006 klo 23.51 | #

    Tuo Democracy Player on vaikuttanut itsestänikin kiinnostavalta, mutta en ole saanut aikaiseksi tutustua syvällisemmin.

    YouTuben ja Google Videon rinnalla kannataa huomioida DivX:n uusi Stage6 (http://stage6.divx.com/) sekä blip.tv (http://blip.tv/), edellinen erityisesti videoiden laadun vuoksi, molemmat huomattavasti YT:a ja GV:a parempien käyttäjäsopimustensa ansiosta.

  2. Sami 14.9.2006 klo 16.33 | #

    Kiitoksia uusista vinkeistä, pitääpä käydä vilkuilemassa.

  3. Sami A 13.7.2007 klo 14.37 | #

    Yksi seuraamisen arvoinen lienee myös Skypen sukulaisprojekti - http://www.joost.com - josta varmaan saadaan enemmän tietoa lähiaikoina...

  4. Sami A. 16.8.2007 klo 02.58 | #

    Saunalahti onkin näköjään avannut kesän aikana mielenkiintoisen palvelun; ohjelmia voi ajastaa 'jaetulle 5000Gt verkkolevylle' vaikka netissä, ja katsoa sitten kotona HDMI-liitännällä varustetusta digiboksista... Lupaavaa. http://saunalahti.fi/internet/saunavisio/

Kommentoi

Erota kappaleet kahdella rivinvaihdolla. Ei HTML-merkkausta.

Viesti

Nimi

Kotisivu

Sähköposti

Edit