21.9.2006

HY:n uusi videosilta

21.9.2006 klo 10:10 | Videoneuvottelu

Helsingin yliopiston hankittua uudemman videosillan ajattelin yrittää vähän selittää tähän auki muutamia siihen liittyviä asioita niille, keitä asia sattuu kiinnostamaan tai koskettamaan. Yritän aluksi käsitellä asiaa hieman yleisemmällä tasolla, ja sitten pureutua hieman tarkemmin teknisiin puoliin.

Yleistä

Videoneuvottelusiltaa eli MCU:ta tarvitaan, kun halutaan yhdistää useampia tavallisia videoneuvottelulaitteita keskenään samaan kokoukseen. Tällöin osallistujat eivät avaakaan yhteyttä toisiinsa, vaan soittavat kaikki videosiltaan, joka ottaa yhteydenotot vastaan ja yhdistää kokoustajat keskenään. HY:n uusi silta mahdollistaa joka 40 yhtäaikaisen osallistujan kokouksen, tai vastaavan määrän kokoustajia jakauteneena useampaan, toisistaan erilliseen kokoukseen.

Verrattuna HY:n vanhaan videosiltaan, kokousten järjestäminen helpottuu. Enää ei kokouksen järjestäjän tarvitse tietää ennakkoon, mistä IP-osoitteista osallistujat soittavat itsensä kokoukseen mukaan, vaan silta hyväksyy yhteydenotot kaikkialta ja tarjoaa soittajille valikon, jonka kautta voi valita mihin kokoukseen on menossa.

Lisäksi uusi silta tarjoaa muitakin kehittyneempiä ominaisuuksia, kuten monipuoliset mahdollisuudet järjestellä kokoustajien kuvia ruudulla (yksi iso, monta pientä - kaksi isoa, monta pientä - 2x2, 3x3, 4x4 - yksi iso ja pieniä läpinäkyviä reunoilla, jne). Haluttaessa eri osallistujille voidaan määritellä erilaisia kuvajakoja; esim. luennoija voi nähdä kaikki etäpisteet, jotka näkevät vain materiaalin ja luennoijan.

Uusi silta myös tarjoaa kaikista kokouksista suoratoiston, eli niitä pääsee seuraamaan nettivideolähetyksinä, vaikka ei videoneuvottelulla itse osallistuisikaan.

Kokouksille ja niiden nettilähetyksille voidaan määritellä PIN-koodi, jota ilman kokoukseen ei pääse osallistumaan (tai sen lähetystä seuraamaan). Toisaalta, koodi voidaan jättää pois jolloin kokous on avoin kaikille.

Lisäksi sillan yhteydessä toimii gateway, joka mahdollistaa yhteydenotot kokouksiin myös ISDN-pohjaisilla videoneuvottelulaitteilla tai jopa kännykällä tai tavallisella puhelimella (jolloin toki kuva jää puuttumaan). Näin siltaa voi hyvin käyttää myös puhelinkokouksiin.

Tekniikkaa

Uusi silta, eli Codian MCU 4220, ottaa siis vastaan maksimissaan 40 yhtäaikaista videoyhteyttä, ja pystyy sopimaan jokaisen osallistujan kanssa maksimaalisesta yhteysnopeudesta (aina 4 Mbps asti), sekä muista käytettävistä koodekeista (erilaiset kuva- ja äänikoodekit mukaanlukien H.264 sekä kuvan resoluutiot mm. CIF, 4CIF ja jopa XGA). Näin jokainen osallistuja saa periaatteessa parasta mahdollista kuvaa ja ääntä, sen mukaan mihin oma laite kykenee.

Lisäksi silta tukee H.239-tuplakuvavirtaa, eli uudemmilla videoneuvottelulaitteilla tai -ohjelmistoilla se mahdollistaa vaikkapa puhujan kuvan lisäksi tämän pc-näkymän jakamisen omana XGA-laatuisena kuvavirtanaan pääkuvan rinnalla. Osallistujat, joiden laite ei osaa ottaa vastaan H.239-virtaa, voivat nähdä tämän työpöytäkuvan joko videokuvaan upotettuna tai sillan web-appletin kautta pc:n näytöllä.

Silta myös tukee vihdoin suomeenkin rantautunutta GDS-numerointia (tästä kirjoittelen varmaan oman tekstin aivan lähitulevaisuudessa), mikä mahdollistaa mm. suoran kokouksiin soittamisen lisäämällä sillan numeron perään kokouksen numero - tällöin ei tarvitse alkuvalikossa seikkailla.

Yhteenveto

Eli ainakin näin apu-operaattorin näkökulmasta tuo uusi silta on vinkeä vehje; ominaisuuksia ja vääntöä kun löytyy ja periaatteessa kokousten laatu paranee huimasti entiseen verrattuna (vanhassa sillassa kun laadun nostaminen verotti mahdollisten osallistujien määrää - uudessa taas ei). Lisäksi se helpottanee niin osallistujien kuin operaattorien työtä, sillä osallistujien IP-osotteiden ennakkoselvittelyt jäävät pois, ja osallistujat voivat mahdollisesti kokouksista tippuessaan soittaa itsensä heti takaisin mukaan ilman operaattorien toimenpiteitä.

Uuteen siltaan on tarvittaessa annettu hallintaoikeuksia myös muille aktiivikäyttäjille (kuten kaimalle tietojenkäsittelytieteen laitokselta), jolloin omien kokousten hallinta helpottuu, kun monet asiat voi tehdä itse ilman että tarvitsee muihin operaattoreihin olla yhteyksissä.

Silta myös mahdollistaa erilaiset yhteystavat - perinteisten H.320 ja H.323-videoneuvotteluyhteyksien lisäksi myös SIP-pohjaiset osallistujat - joten tämäkin lisää mahdollisuuksia entisestään.

.. Noh, tässäpä nyt jotain näin alkajaisiksi. Mielellään kuulisin kommentteja ja tarkennuspyyntöjä, tästä asiasta kun voisin vielä kirjoittaa lisää vaikka sivukaupalla...

Kommentoi

Erota kappaleet kahdella rivinvaihdolla. Ei HTML-merkkausta.

Viesti

Nimi

Kotisivu

Sähköposti

Edit