4.10.2006

XMeeting-neuvottelu
XMeeting-neuvottelua

Mac-käyttäjät ovat jo pidempään saaneet nauttia iChatin hyvästä kuvanlaadusta ja mahdollisuuksista monipisteneuvotteluihin (saman softan käyttäjien kesken), mutta nyt XMeeting tuo melkoisen osan samoista mahdollisuuksista standardinmukaisen H.323-videoneuvottelun piiriin. Näin Macillakin on mahdollista osallistua 'aitoihin videoneuvotteluihin' niin kahden pisteen välillä kuin videosiltaakin käyttäen.

Tänään on kokeiltu softaa Anteron suosiollisella avustuksella niin HY:n sillan kuin useiden erilaisten päätelaitteiden ja -ohjelmistojen kanssa, ja yhteensopivuus on tuntunut hyvälle. Lisäksi kuvanlaatu on ollut pääosin erinomainen (johtuen kunnon koodekeista kuiten H.263 ja H.264, joita vastaavat ilmaissoftat kuten Linux-puolen Ekiga eivät vielä tue - tosin tähän ehkä on tulossa pikaisesti parannusta koodekki-pluginien muodossa). Välillä kuvassa on tosin ollut nähtävissä pehmentymistä ennen päivitysruudun tuloa.

Edellisen sukupolven OhPhonex:n pohjalta kehitetty softa tuntuu yllättävän valmiilta ja toimivalta ollakseen varhainen 0.3 Beta-versio. Toiminnallisuuksista näkyvät löytyvän myös Gatekeeper- sekä SIP-tuki ja jopa stunnel-mahdollisuus. Äänikoodekkeina on tosin vasta vanhakantaisia G711-versioita, joten sillä puolen kehitystä lienee odotettavissa, mutta ei tuotakaan voi laadullisesti haukkua muusta kuin koodekin ominaisesta 8khz kaistasta.

Ääniin liittyen käytännössä havaittuna vinkkinä mainittakoon; Powerbookin sisäisiä kaiuttimia käyttämällä etäpään äänellä on taipumusta kiertää kaikuna takaisin, eli suosittelisin toistaiseksi kuulokkeiden tai kauempana olevien kaiuttimien käyttöä, kunnes kaiunkumous saadaan mukaan toteutukseen.

Yhteenvetona mainittakoon, että vakuuttavan oloinen ja toimiva tuote jo tällaisenaan - tänäänkin oli eräs osallistuja valtakunnallisessa videokokouksessa omalla Macillaan nelisen tuntia mukana ongelmitta. Ohjelma osaa myös pyöräytellä näyttävästi iSight-tyylisiä erilaisia näyttötiloja (oma kuva PiP:inä, rinnalla perspektiivissä tai 'tiilenä' jne), ja hallitsee myös etäpään kameraohjauksen ja numeronäppäinkoodit eli soveltuu myös sillan ohjailuun.

Erittäin positiivinen yllätys. Vielä kun mukaan saadaan lisää äänikoodekkeja (etenkin G722) sekä H.239-tuki niin voisin kuvitella Macin videoneuvottelukäytön kasvavan räjähdysmäisesti (PC:llä kun vastaavat ohjelmistot maksavat kuitenkin toista sataa euroa)... Toivottavasti vastaavia opensource-edistysaskeleita nähdään myös muilla alustoilla.

Kommentoi

Erota kappaleet kahdella rivinvaihdolla. Ei HTML-merkkausta.

Viesti

Nimi

Kotisivu

Sähköposti

Edit