4.11.2004

Ennen videoneuvotteluun osallistumiseen tarvittiin tuhansia (muinoin jopa kymmeniä tuhansia) maksaneita laitteistoja. Nyt kuitenkin tähännähden edulliset softapohjaiset endpointit tuovat standardin mukaisen videoneuvottelun lopullisesti työpöydille ja läppäreihin.

Otamatta kantaa muihin, esim. SIP pohjaisiin video-ohjelmistoihin, myös H.323 rintamalla on alkanut tapahtua. VCON oli ensimmäisten joukossa vPoint ohjelmistollaan (uusin versio vPoint HD), jolla IP-pohjaiseen videoneuvotteluun pääsi käsiksi omalta koneeltaan mitä tahansa webbikameraa käyttäen. Sittemmin joukkoon on liittynyt mm. Polycom uudella PVX softallaan, joka on käytännössä edelleenkehitetty versio ViaVideosta ja nyt ilman tarvetta ulkoiselle kamerakoodekille. Ja muiltakin valmistajilta ohjelmistoja tuntuu ilmestyvän lisää koko ajan.

Edellämainituista vPointtia (vPoint XP) on tullut kokeiltua ja käytettyä pitkin kevättä, ja hyvin tuntui tavallisissa olosuhteissa toimivan. Ohjelmaa pystyi käyttämään myös ilman kameraa, jolloin kuvana lähtee hauska sinertävä ruutu, jossa on punainen raksi piirretyn kameran päällä. Kaistaa löytyi 1.5 Mt:hen asti, ja 1.5Ghz läppärissä ohjelma tuntui hyvin pyörivän. Pienen miinuksen aiheuttaa USB-dongle, jota käytetään käyttöoikeuden varmistamiseen, ja se viekin koneesta aina ohjelmaa käytettäessä yhden usb-paikan. Ongelmia esiintyi lähinnä NATattujen yhteyksien kanssa, sekä äänessä; pitkissä neuvotteluissa vPointti alkoi usein lähettämään kohinaa tai surinaa, vaikka mikki olisi ollut ohjelmasta käännetty mykistykselle.

Uudempi tuttavuus on syksyllä 04 julkaistu Polycomin PVX. Reilun kuukauden käyttökokemukset ovat olleet positiivia, ohjelma toimii hyvin ja selviytyy mm. VPN-tunneloinnista. Kuvenlähteenä voi käyttää vPointin tavoin mitä tahansa webkameraa ja testasinpa jopa FireWirellä liitettyä Sonyn videokameraa - toimi suoraan virrat päälle laittamalla, ja olihan upea kuvanlaatu. Suurinpana ongelmana on ollut IBM:n läppärin virransäästö - jos konetta käyttää akulla, prosessoriteho laskee nähtävästi alle ohjelmiston varmuusrajan, eikä se suostu avaamaan yhteyksiä. Kolmesta kohdasta olen jo virransäästön raksinut pois, mutta yhä sama ongelma jatkuu...

Ja kimmokkeen tälle kirjoitukselle antoi tämänpäiväinen löytö, Mirial, joka todisti että noita alkaa tosiaan ilmestyä yhä enemmän. Mielenkiintoinen löytö oli myös Mirialin valmistajan DyLogicin sivuilla mainittu videoneuvotteluvastaaja - nyt sellainenkin on siis vihdoin saatu aikaiseksi...

Linkit:

vPoint - http://www.vcon.com/solutions/videoconferencing/desktop/vPoint/index.shtml

PVX - http://www.polycom.com/products_services/0,,pw-35-4367-7953,00.html (huomaa korjata linkki)

Mirial - http://www.dylogic.com/sito/ArticlesDMD/mirial.html

Kommentit

 1. Raimo Parikka 10.11.2004 klo 15.52 | #

  Mainiota. Tarpeellisen tuntuinen tämä blogisi.

  Heittäisin heti kysymyksen vPointin sopivuudesta. Pystyykö sen kytkemään esimerkiksi HY:n siltaan?

 2. Sami Andberg 12.11.2004 klo 13.00 | #

  Joo, vPointti on standardin mukainen ja sellaisenaan hyvin siltakäyttöön sopeutuva - ainoa ongelma ainakin vanhan vPoint XP-version kanssa oli yllämainittu mahdollinen äänikoodekin villiintyminen pitkissä kokouksissa, mutta toivottavasti tuo on uudessa HD-versiossa saatu kuntoon.

 3. Jere Majava 26.11.2004 klo 13.54 | #

  Raimo voikin tsekata noista meille valtsikaan sopivan sisänäkökenkäpuhelinjärjestelmän.

  Jep. Yhdyn Raimon kehuihin: tällaiselle blogille on kysyntää.

 4. Samuli Sorvakko 31.1.2005 klo 16.53 | #

  Voin myöskin kehua tuota vPoint HD:ta täältä TKK:n suunnasta.. Ainoa kysymys: mistä tuota saa ostaa (mieluusti täältä Suomen suunnalta)? vPoint itse ei kovin auliisti tunnu kertovan mitään, joten josko teillä olisi jotain "sisäpiiri-informaatiota" niin voisi olla oikein mukavaa.

 5. Samuli Sorvakko 2.2.2005 klo 16.15 | #

  Vastaanpa omaan kysymykseeni, jos joku muukin tätä tarvitsee:

  http://www.teamsolutions.co.uk/products.asp?recnumber=80

  Tuosta osoitteesta löytyy webbikauppa joka myy tuota vPoint HD:ta ihan yksittäiskappaleina hintaan n. 100 puntaa VAT 0%, toimittavat ainakin EU:n alueelle ihan mutkattomasti.

 6. Sami Andberg 7.2.2005 klo 16.04 | #

  Ehditkin vastata itse ensin :)

  vPoint HD:tä näkyvät suomessa myyvän ainakin www.xenex.fi sekä www.mediasolution.fi -firmat, hinnasta en osaa sanoa.

  Polycom PVX:ää myyvät ainakin www.videra.com sekä www.xenex.fi ja hintä pyörinee jossain sadan viidenkympin hujakoilla muistaakseni.

 7. Sami Andberg 15.8.2005 klo 16.02 | #

  Olenpa unohtanut kommentoida, että IBM:n T41p:n virransäästö-ongelma ratkesi jo keväällä IBM:n supportin vinkistä asentaa koneeseen seuraavat BIOS-päivitykset: http://www.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=TPAD-MATRIX

  Tämän jälkeen kone on totellut profiilin mukaisia suosituksia prosessorin tehosta, eli kaikki toimii nätisti. Myös ulkoisen USB-videokaapparikortin ja bluetooth-korvakuulokkeen/mikin kanssa on tullut neuvoteltua ongelmitta :D

Kommentoi

Erota kappaleet kahdella rivinvaihdolla. Ei HTML-merkkausta.

Viesti

Nimi

Kotisivu

Sähköposti

Edit